Bekken(bodem)therapie

Moment van optreden
Bekkenpijn kan voor het eerst optreden tijdens de zwangerschap, tijdens de bevalling, of tijdens de ontzwangeringsperiode. Bekkenpijn kan ook het directe gevolg zijn van een trauma, zoals een ongeluk of val op het stuitje en komt dus ook voor bij mannen.

Klachten
De meeste vrouwen (en dus soms ook mannen) spreken over een continu aanwezige pijn, vaak scherp, dan weer branderig of zeurend. De pijn bevindt zich rond het bekken: in de onderrug, het stuitje, de buik, aan de zijkant of achterkant van de bovenbenen, in de liezen of aan het schaambeen. De pijn kan uitstralen naar de benen of hoger in de rug en zelfs naar de nek. Verwarrend en vervelend is dat de pijn vaak wisselt van plaats en van sterkte, en soms zelfs even weg is.

 

Activiteiten die moeilijk kunnen zijn
Langere tijd staan, zitten
Lopen, traplopen
Omdraaien in bed, vrijen
In en uit bed of auto stappen
Fietsen, autorijden, zwemmen
Stofzuigen, strijken, afwassen, koken
Kinderen verzorgen
Staan op een been

Mogelijke oorzaken
Tijdens de zwangerschap moet het bekken losser worden om doorgang voor het kind mogelijk te maken. Bij een disbalans van de spieren aan de binnen- en buitenkant van de heupen zal er te weinig steun aan de achterkant van het bekken overblijven, waardoor een instabiele situatie ontstaat. Vindt het losser worden van het bekken asymmetrisch plaats dan zal dit aan één kant klachten geven en is herstel van de symmetrie gewenst.

Behalve door een zwangerschap kunnen bekkenklachten ook ontstaan door een val, misstap, ongeluk of sportincident. De behandeling is nagenoeg hetzelfde.

Therapie
Symmetrie bekken herstellen
Rompspieren versterken
Bekken leren stabiliseren tijdens dagelijkse bewegingen
Bewegingsangst doorbreken
Voorbereiden op bevalling en postnatale periode

Tips
Beweeg zo gewoon mogelijk, zo gevarieerd mogelijk, houdt de knieën uit elkaar bij zitten, sta op 2 benen met de knieën los en stop met activiteiten voor de pijn komt.

Aanrader
Boek: “BEKKENPIJN TIJDENS DE ZWANGERSCHAP” Cecil Rost.
Op de  website www.bekkentherapie.nl is meer informatie te vinden over bekkenpijn en therapie.

Incontinentie
Naar schatting zijn er in Nederland meer dan 1 miljoen mensen ouder dan 5 jaar, die incontinent zijn voor urine. De Oefentherapie Cesar richt zich op de verschillende vormen van incontinentie zoals stress-incontinentie, urge-incontinentie en combinatie van beide .
Doel van Oefentherapie Cesar is het verminderen of verhelpen van incontinentie in samenhang met een goed houding- en bewegingspatroon.

Behandeling
Kracht, uithoudingsvermogen, coördinatie en basistonus van de bekkenbodemspieren verbeteren
Toiletgedrag en houding aanleren
Blaastraining indien nodig
Bewustwording en goed gebruik van de bekkenbodem in het dagelijks bewegen toepassen
Voorlichting en informatie geven over incontinentie en de functie van de bekkenbodem

ADRES

Joure:
Sluisdijk 30-7, 1e etage
8501 BZ Joure

St Nicolaasga:
Stationsstraat 1
Doniahiem 1e etage
8521 JT St.Nicolaasga

 

CONTACT INFO

Telefoon: 0513-416465
06-10132691

Web: www.cesartherapiejoure.nl